Hamburgermenu’s, wat zijn dat?

Hamburgermenu’s, voor veel vakantiegangers een snelle hap voor onderweg. Bij SOV hebben we er zelfs dagelijks mee te maken. Een hamburgermenu wordt tegenwoordig vaak gebruikt in het responsive webdesign. Wat is dat dan, een hamburgermenu?

Responsive webdesign

Met responsive webdesign zorgen we ervoor dat een website er in elke browser en op elk apparaat goed uitziet en goed leesbaar is. De website maakt zichzelf passend op bijvoorbeeld je computer, tablet of mobiele telefoon. Op kleine schermen, zoals bij mobiele telefoons, worden kolommen die normaal naast elkaar staan, onder elkaar geplaatst. Dat lost een hoop problemen op. Verder kan informatie die minder relevant is worden weggelaten.

Het Hamburgermenu

Maar wat te doen met het menu van de website? Dat bestaat uit veel linkjes waarvoor eigenlijk helemaal geen ruimte is op een mobiel apparaat. Dít is het punt waar de ‘hamburger’ in beeld komt!

Een hamburgermenu is eigenlijk niets anders dan een icoontje dat eruit ziet als een abstracte hamburger:

hamburgermenu_small
Het icoontje beeldt een navigatiemenu uit waarbij de menu-items onder elkaar staan.

Wat doet het precies?

Wanneer de website op een mobiele device wordt geopend, zie je in plaats van het gebruikelijke horizontale menu, het hamburgericoontje. Als je op het icoontje klikt, klapt het menu uit als een verticaal menu. Het hamburgermenu! Het heeft verder dus helaas weinig met hamburgers te maken.

Een duidelijk voorbeeld vind je hier: http://responsive-nav.com/. Wanneer je je browser schaalt zul je zien dat de hamburger verschijnt.

Krijg je al honger?

Vraag SOV naar de mogelijkheden voor jouw website en neem contact met ons op.