Campagne ‘Onwies met Carbid’

Rond oudjaar is in heel Twente carbid-schieten een belangrijke traditie, met name op het platteland. Carbid-schieten is toegestaan, maar kan hinderlijk zijn voor de omgeving en bij onjuist uitvoeren gevaarlijk voor afvuurders en omstanders. Om de traditie in ere te houden is het dus noodzakelijk dat het veilig en met respect voor de omgeving gebeurt.
Daarom hebben de gemeenten Losser, Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland in samenwerking met de politie het carbidbeleid opgesteld; een aantal regels voor carbid-schieten waar iedereen zich aan dient te houden. Om carbidschieters en -liefhebbers hiervan op de hoogte te brengen, is SOV gevraagd een campagne te bedenken.

Ik ben zelf opgegroeid op het platteland waar elk jaar in de weilanden rijen melkbussen klaar staan en waar jong en oud elkaar opzoekt voor een potje ‘onwies knap’n’, een borrel en een oliebol. De doelgroep is me dus zeker niet onbekend: het zijn nuchtere mensen die je moet aanspreken in hun eigen taal zonder teveel poeha. Met de nadruk op aanspreken, dus niet met de vinger wijzen.

SOV bedacht een krachtige, Twentse campagnetitel met een vriendelijke toon: ‘Onwies met Carbid’. Met een kruis door ‘on’, zodat meteen duidelijk is waar het over gaat, maar wel met een knipoog.
De vormgeving stevig en no-nonsense, de boodschap duidelijk: ‘Carbid is pas vet als je een beetje oplet!’.